posao na kosovu

posao na kosovu
Vesti

Priča o nezaposlenom - Ahmet Brijani

Priča o nezaposlenom - Ahmet Brijani

Ahmet Brijani iz Gračanice ima 22 godine i nezaposlen je. Kaže da je u više navrata pokušavao da dođe do posla, ali bezuspešno.  

“Obraćao sam se opštini Gračanica. Rekli su da će da me pozovu da radim, ali od tada nema nikakav odgovor”, rekao je Ahmet.

Šta misliš, zašto je to tako?

“Pa ne znam, možda zato što smo Romi, što smo neka nacija. Možda je zbog toga”, rekao je Ahmet.

Ahmetova porodica broji sedam članova od kojih, kako kaže niko ne radi osim oca koji obavlja sezonske poslove.

“Kad radimo ima, kad ne radimo neko nam pomogne. Mi smo sedmoro u kući: otac, majka, ja, brat, sestra, još jedna sestra i još jedan brat”, rekao je Ahmet.

Ahmetov hobi je, kako kaže, pevanje zahvaljujući kome povremeno pevajući na proslavama zaradi neki dinar za sebe i svoju porodicu.

“Ja pevam od malena, kada sam imao 6 godina, a sada imam 22. Pevam skoro ceo život. Pevam na svadbama kada me pozovu. Zvao me je bend iz Bujanovca ali nisam imao gde da spavam. Da sam imao gde da spavam pevao bih sa njima. Ovde sam pevao neke svadbe”, rekao je Ahmet.

Međutim da bi se profesionalno bavio pevanjem i kako bi više zarađivao potrebna mu je oprema, koju za sada nema.  

“Planiram da nabavim jednu klavijaturu, da apliciram za neki projekat. Ja sam predao aplikaciju za neke instrumente, ali još uvek nisam dobio odgovor, a prošlo je sedam meseci”, rekao je Ahmet.

Ovaj nezaposleni mladić smatra da je pandemija koronavirusa dodatno otežala mladim ljudima da dođu do posla.

 “Boga mi sada, najteže je sada. Živimo kao ljudi, ne idemo da tražimo od nekog. Kada radimo imamo, kad ne radimo sedimo, šta da radimo”, rekao je Ahmet.

Pored romskog Ahmet govori i druge jezike.

“Govorim nemački, holandski, engleski, romski i albanski. Ukoliko bih radio i kod Albanaca ili Nemaca, mogao bih da se sporazumem”, rekao je Ahmet.


18/08/2021 14:13
Pretraga
medija centar
medija centar
medija centar